O scurtă introducere la VoIP

 Dacă aveți o ureche deschisă noilor tehnologii informatice, sunteți sigur că ați auzit despre VoIP. Voice over Internet Protocol (VoIP) este un set de aplicații care vă permite să efectuați apeluri telefonice prin Internet. Începe deja să înlocuiască rețelele telefonice existente, unele persoane și întreprinderile optează să-și anuleze linia telefonică tradițională și să utilizeze în schimb VoIP.
VoIP a fost inițial dezvoltată pentru a furniza comunicații vocale între utilizatorii de computere din diferite locații. Deși are încă această aplicație, ea a fost dezvoltată în continuare într-o rețea telefonică în sine. Persoanele care utilizează VoIP pot apela orice telefon oriunde în lume și pot recepționa apeluri pe seturi de telefon conectate la Internet sau la rețeaua locală (LAN).
fundal
Totul a început în 1995, când entuziaștii israelieni de computer au făcut prima conexiune de voce la calculator. În același an, această tehnologie a fost dezvoltată într-un pachet software numit Internet Phone Software. Tot ce era necesar pentru a vorbi cu un alt utilizator de computer a fost un modem, o placă de sunet, difuzoare și un microfon.
Software-ul a digitizat și a comprimat semnalul audio înainte de al trimite pe Internet în pachete de date. Aceste conexiuni vocale ar putea apărea numai între calculatoarele care au instalat software-ul. Calitatea sunetului a fost foarte slabă - nu este aproape de calitatea conexiunilor telefonice standard.
Tehnologia a continuat să fie dezvoltată și, până în 1998, au fost înființate gateway-uri care să permită conexiunile PC-la-telefon. Mai târziu, în același an, conexiunile telefon-la-telefon care au folosit Internetul pentru transmisia vocii au fost stabilite. Aceste conexiuni de la telefon la telefon necesită încă un computer pentru a iniția apelul, dar odată ce conexiunea a fost stabilită, apelanții ar putea utiliza un telefon obișnuit.
VoIP Today
În prezent există multe servicii VoIP disponibile pentru uz rezidențial și comercial. Unele dintre acestea se bazează în continuare pe conexiunile PC-uri, dar pot oferi și alte servicii, cum ar fi PC-to-phone și telefon-to-phone.
Sunt disponibile telefoane pe Internet care se conectează la placa de sunet sau la portul USB al unui computer. Aceste telefoane pot avea plăcuțe de număr și sonerii care vă permit să le utilizați la fel ca telefoanele tradiționale. Computerul poate fi complet ocolit prin conectarea unui telefon direct la un modem de bandă largă (fie DSL sau cablu).
Cum functioneazã?
Primul pas în utilizarea VoIP este convertirea vocii în date digitale. Acest lucru se face prin "eșantionarea" vocii dvs. - împărțind semnalul sonor analogic în pași discrete cărora li se poate atribui o valoare numerică. Odată ce vocea dvs. este digitalizată, datele pot fi comprimate.
Aceste date digitale comprimate sunt împărțite în "pachete" de aproximativ 1500 de octeți care pot fi transferate prin Internet. Pe lângă datele vocale, pachetele conțin informații despre originea lor, destinația lor și o marcă de timp care le permite să fie reconstruite în ordinea corectă. După ce ajung la destinație, sunt reasamblate și transformate din digital înapoi în analog, astfel încât partea receptoare să vă poată auzi vocea.
Pentru ca datele vocale să fie transmise fără întârzieri vizibile, este necesară o conexiune la Internet în bandă largă. Multe gospodării și întreprinderi utilizează deja bandă largă (fie DSL sau prin cablu), astfel încât adăugarea VoIP este relativ simplă.

Postări populare